İçeriğe geç

Kara Kabare Topluluğu, toplumsal dönüşümü kişisel dönüşümle eşzamanlı olarak ele alan ve buna hizmet edebilmek için tiyatroya köklenen, daha güzel bir dünya hayalini şimdi ve burada hayata geçirmeye niyet eden insanların, araştırma yapmak, keşfetmek, oynamak, üretmek, birlikte öğrenip büyümek, armağanlaşmak için bir araya geldiği, şiddetsizliği ve hiyerarşisizliği ilke edinen bir alan.
topluluk deneyim derlemesine armağan ekonomisiyle ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

2011’de Şirvan Akan’ın yazdığı, Selin Zafertepe’nin yönettiği “meymenetsiz musibet” adlı oyunla kurulan, 2021’de 10. yılını kutlayan Kara Kabare, sahnedeki öz ve biçimin yanı sıra, tiyatronun “üretim/tüketim” biçimi üzerine de kafa yorarak armağan ekonomisini tiyatroyla buluşturan, toplumsal barışa katkıda bulunmaya niyet koyan bir sanatçı topluluğu haline geldi.

ikinci oyunumuz “kamamber”, Şirvan Akan tarafından yazılıp yönetilmiş, tek perdelik bir “arabesktease” olarak tasarlandı ve 2015 yılında, Burcu Halacoğlu, Defne Koldaş, Nilay Erdönmez ve Selin Zafertepe tarafından, Gözde Berberoğlu Özen’in besteleriyle sahnelendi. 2016 sezonunda Maya Sahnesinde perde açan oyun, armağan ekonomisi yöntemiyle seyircisiyle buluşmaya başladı ve aynı yıl, Direklerarası ‘Özgün Yeni Oyun’ ödülüne layık görüldü.

üçüncü oyun “ZBAM!”, çeşitli birey ve topluluklarla çemberleyen Şirvan Akan’ın kendisine armağan edilen yaşanmışlıkları harmanlamasıyla oluşturuldu. tamamıyla seyircinin sponsorluğuyla sahnelenen, yani Kara Kabare’nin önceki oyununda seyircinin bu oyun için bıraktığı nakit para armağanıyla prodüksiyonu yapılan ZBAM!, Yeni Tiyatro Dergisi 7. Emek ve Başarı Ödüllerinde ‘En İyi Koreografi’ ödülüne layık görüldü; ayrıca Almanca’ya çevrildi ve Berlin’deki Tak Theater tarafından da sahnelendi.

topluluk hâlâ büyümeye, birlikte öğrenmeye devam ediyor; dördüncü oyun “Zenhar” ise prova sürecinde!