“dünya nasıl değiştirilir? hikayeyi değiştirerek!”
– Charles Eisenstein
“biz bu oyunda sizinle birlikte, sizin de katılabileceğiniz, İNTERAKTİF OLMAYAN, hayır hayır interaktif değil, ama seyirci de kalmayacağınız, katılımcı olabileceğiniz bir tören yapmak istiyoruz… ama tören nasıl yapılır BİLMİYORUUUUUZ! bilmiyoruz çünkü, ortak inandığımız bir şey kalmadı. kaldı mı? şimdi burada Dionysos töreni yapsan Grek kültürünü yağmalarsın. erginleme töreni yapsan Kızılderili kültürünü yağmalarsın. geçit töreni yapsan, cumhuriyet kültürünü yağmalarsın. ay pardon o bizim kültürümüz olmuyor mu? oluyor mu? BİLMİYORUUUUUZ!”
eski anlam yaratma mekanizmalarımız artık işe yaramıyor. içinde yaşadığımız her sistem bir çeşit çöküş içinde gibi. bizi bir arada tutan büyük bir anlatı yok. eski dünya, mitolojisiyle birlikte ölüyor. yeni dünya ise henüz gelmedi. Eisenstein’ın deyimiyle, hikayeler arasındaki yerdeyiz.
Kara Kabare Topluluğu, kendini birçok farklı katmanda bu geçişi kolaylaştırmaya adadı. yeni oyunumuz “Zenhar” bir geçiş töreni olarak tasarlandı. yeni dünyayı çağırırken, yeni bir anlatının doğmasına alan açarken, en başından beri bizi hiç terk etmemiş doğanın döngüleriyle uyumlandık.
hikaye, yani medeniyetlerin temelindeki anlatı, kendisini katılımcılıkla üretiyor. yeni bir anlatı keşfederken, sizi seyirci olmaya değil, doğrudan katılımcı olmaya davet ediyoruz.
katılımcı tiyatro?
hayır, bizim 1 yıldır prova ederek hazırladığımız sözlere spontan ve zekice cevaplar bulmak zorunda kalmayacaksınız! yeni oyunumuz “interaktif” değil “katılımcı” bir tiyatro biçimi. sizlere sunduğumuz seyirlikleri izlerken, bizimle birlikte nefes almaya, dans etmeye ve şarkı söylemeye davet edileceksiniz, içinizden geldiği kadar!
oyuna rahat kıyafetlerle gelmek isteyebilirsiniz.
oyunumuzu iki şekilde izleyebilirsiniz; biz “törene talip” ve “törene şahit” olarak adlandırdık. törene talip seyircilerimiz sadece 4 kişi olabiliyor; sürprizi de kaçırmadan söylemek gerekirse, yaptığımız törenleri bu taliplere armağan edeceğiz. törene şahit olmak ise aslında kısaca bildiğiniz anlamda tiyatro izlemek!
bu katılımcılık, oyunun kendisi için geçerli olduğu gibi, tüm yıla yayılacak şekilde düzenlediğimiz çemberler için de geçerli. Ayrıca oyunumuzun prodüksiyonu, Fongogo sitesinde açtığımız topluluk kumbarası aracılığıyla, tamamen seyircilerimizin katkılarıyla yapıldı; yani bu oyun sizin oyununuz!
armağan ekonomisiyle tiyatro
oyunumuza yer ayırtmak için internet sitemizdeki rezervasyon formunu doldurun. size e-posta atarak ihtiyacınız olan her türlü bilgiyi vereceğiz. oyunumuzu izledikten sonra da gönlünüzden kopan nakit para armağanını armağan sepetimize atın! biz 75 – 350 lira arası bir miktarda kendimizi dengelenmiş hissedeceğiz. ama sizin gönlünüzden kopan her miktarı şükranla kabul ederiz.
neden armağan ekonomisini tercih ediyoruz?
çünkü, hayalini kurduğumuz o daha güzel dünyayı hemen şimdi ve burada deneyimlemek istiyoruz!
çünkü
yalnız kurtların zamanı geçti!
şimdi bir araya gelme zamanı!
bütün anlatıların dağıldığı bu yerde,
tiyatromuz hepimizin ayağını basabileceği
bir mihenk taşı olsun,
bir araya gelip yaşamı kutlayabileceğimiz
kutsal alanımız olsun!
aşk olsun, barış olsun!
Zenhar - bir tören oyunu
yazan – yöneten: Şirvan Akan
müzik: Nazım Çınar
ışık tasarım: Murat Bakır
afiş tasarım: Fuat Değirmenci
oyun fotoğrafı: Cem Çelik
oyun videosu: Gültekin Bayır – Erol Aydın
bu oyunun prodüksiyonu, Fongogo’da açılan topluluk kumbaramıza destek veren seyircilerimiz tarafından yapılmıştır!
oyun süresi: 75 dakika
oyuncular
Tuba Karabey
Sinem Hacıoğlu
Sevi Cemre Cingirt
Selami Üstübi
Miray Akçay
Mehtap Demirel
Mehmet Bezgin
İdil Özaydın
Gamze Dar
Boran Karakoç
Alper Bora Koçak